Syrië en Jemen

vergeten oorlogen?

Tickets

wo. 20/02/2019 | 20u00

Locatie


Syrië gaat zijn 9e jaar oorlog in. In Jemen doet zich nu de grootste humanitaire tragedie voor. Informatie over de laatste ontwikkelingen in Syrië en Jemen door Willem Staes van 11.11.11. Getuigenissen en een streepje Oosterse muziek. Gesprek over wat we kunnen doen om de solidariteit levend te houden.

De oorlog in Syrië gaat binnenkort zijn negende jaar in. Een trieste verjaardag. Meer dan een half miljoen Syriërs vond de dood. Rusland heeft samen met het regime grootschalige bombardementen uitgevoerd. De Internationale Coalitie onder leiding van de VS gaat er prat op de zogenaamde Islamitische Staat verslagen te hebben. Is dat wel zo? Welk lot wacht de rebellen in Idlib? Turkije bezet Afrin in het Noorden van Syrië en wil heel het Koerdisch gebied uitzuiveren. Ook Iran en Israël laten zich niet onbetuigd. Rusland heeft een plan om de vluchtelingen uit de buurlanden en Europa terug te laten keren maar het schuift de rekening door naar Europa.

Komt er een nieuwe grondwet en welke plaats krijgt Syrië in het Midden-Oosten?

Ondertussen heeft de grootste humanitaire tragedie zich volgens de Verenigde Naties verplaatst naar Jemen met naar schatting al meer dan 50.000 doden de laatste drie jaar. Ook daar zijn de burgers slachtoffers van een conflict tussen het regime en de oppositie en van de rivaliteit tussen de regionale grootmachten Saoedi-Arabië en Iran.

 

Willem Staes, beleidsmedewerker van 11.11.11, komt ons informeren over de laatste ontwikkelingen in Syrië en ook in Jemen. Hij maakte het laatste jaar twee rapporten: over de heropbouw van Syrië en over de situatie van vluchtelingen in de kampen in Libanon. Hij volgt met het Midden-Oosten-platform van 11.11.11 de situatie in Jemen.

Zijn informatie wordt aangevuld met het getuigenis van Akram Hamo, voorzitter van de Belgisch Koerdische vereniging Hevi (Verlangen), van Farouk Al-Hasbani, vluchteling uit Daraa in het Zuiden van Syrië, en van Zahra Al Ghrain: zij vluchtte uit twee oorlogen: Irak en Syrië. Mogelijk ook een getuige uit Jemen.

Een streepje Oosterse muziek. Gesprek over wat we nu kunnen doen om de solidariteit levend te houden.

Hartelijk welkom!


Prijs:

Inkom, drankje inbegrepen: 7 euro, 3 euro sociaal tarief.

Tickets te betalen aan de inkom - geen voorverkoop!

Na aftrek van de onkosten wordt de opbrengst gebruikt voor een humanitair doel in Jemen.