Jan Decleir, Het Banket, I SOLISTI en Vlaams Radiokoor

Landru

Een geestig proces van een moordzaak zonder lijken
 

Welgestelde alleenstaande man (46j.) zoekt charmante dame om hem te vergezellen tijdens een rijkelijk diner, een avond in het theater of een uitstap naar het platteland.

Henri-Désiré Landru lijkt een keurige heer, maar schijn bedriegt. Deze burgerman, echtgenoot en vader van vier heeft een buitengewone aantrekkingskracht op vrouwen. Zo lokt de charmante Landru gedurende vier jaar (1915-1919) maar liefst 283 dames, vooral weduwes die hun man verloren in de Grote Oorlog. Hij belooft ze de hemel, maar uiteindelijk verdwijnen ze in zijn oven. Behalve hoge stapels kleren en wat as, blijft er van zijn slachtoffers niets over.

De enige getuige van deze gruweldaden is Landru zelf. Tijdens het proces ontpopt Landru zich tot meesterverleider van rechtbank, jury en publiek. De sluwe moordenaar weet elke beschuldiging op komische en spitsvondige wijze te weerleggen.

“Het is hier geen theaterzaal, monsieur Landru!”

Jan Decleir kruipt op meesterlijke wijze in de huid van seriemoordenaar Landru. De theatertekst van Het Banket en de muziek van Frederik Neyrinck brengen de gruwelhistorie van deze griezelige entertainer tot leven. Het blaaskwartet van I SOLISTI neemt je mee in dit ongelofelijke, waargebeurde verhaal. Twee sopranen van het Vlaams Radiokoor overschouwen het geheel en vertolken onder meer de stem van de vermoorde vrouwen.

De compositie – toneelmuziek voor blaaskwartet, twee zangeressen en verteller – is van hoog niveau en haalt het maximale uit de kleine bezetting. (…) De zelfstandigheid van de vier stemmen van de blazers en de eenheid waarmee zij samen de compositie vormen, is verbluffend.
(Peter ’t Hart, Place de l’opera over Landru, gezien op 23 september 2020 in Amsterdam)
 

De ervaren Decleir is de ideale acteur om de macabere persoonlijkheid van Landru gestalte te geven. Met zijn Vlaamse tongval en verfijnde mimiek verbeeldt hij moeiteloos de bloeddorstige wellust die hem overvalt na zijn eerste moord, maar ook het genot waarmee hij zijn redenaarskunsten botviert op zijn ondervragers.
(Thea Derks, Cultuurpers over Landru, gezien op 23 september 2020 in Amsterdam)

De mooiste momenten zijn deze waarop de vier muzikanten Decleirs spel subtiel ondersteunen, met dank aan Neyrincks doeltreffende compositie die op de juiste momenten dreiging suggereert, troost biedt, ontroert of simpelweg voetstappen suggereert..

(Els Van Steenberghe, Knack Focus over Landru, gezien op 2 oktober 2020 in Aalst)

Spel: Jan Decleir

Ensemble: I SOLISTI i.s.m. Vlaams Radiokoor met Francis Pollet (fagot), Bram Fournier (trombone), Simon Van Hoecke (trompet), Tomonori Takeda (klarinet), Kelly Poukens (sopraan) en Jolien De Gendt (sopraan)

Concept: Het Banket i.s.m. Francis Pollet

Tekst en regie: Tristan Versteven en Brechtje Louwaard

Muziek: Frederik Neyrinck
‘Landru’ is een productie van Het Banket, I SOLISTI en Vlaams Radiokoor, met dank aan Klara.