Live-stream Kerstconcert

O Kerstnacht, Schoonder dan de dagen

Sit back and relax, zonder mondmasker, in uw comfortabele zetel, want het jaarlijkse kerstconcert wordt in live streaming gratis aangeboden.
O Kerstnacht, Schoonder dan de dagen - Kerstmuziek uit de 17de-eeuwse Lage Landen

In het Christelijke westen is het gebeuren in en rond de kerststal altijd een ideale aanleiding geweest voor zingen en musiceren, en dat was in de Spaanse Nederlanden niet anders.

In de voorspoedige 17de eeuw hadden de muziekuitgevers alhier het druk met het in druk brengen van de populaire Cantiones Natalitiae: oude en nieuwe kerstliederen in eenvoudige, zangerige zettingen van de hand van enkele Antwerpse, Brusselse en Gentse kapelmeesters als Messaus, Borremans of Van der Wielen.

De teksten waren gedichten in het Nederlands of in Kerklatijn, met als thema meestal de grote tegenstelling tussen de armzalige koude kribbe, en haar pasgeboren maar glorieuze beslaper van goddelijke afkomst, met bijrollen voor Jozef, Maria, vele niet nader genoemde engelen, de os en de ezel en de driei koningen met hunnen ster. Maar het zijn vooral de herderkens die centraal staan in deze liederen, en in de latere Cantiones krijgen die ook namen mee uit de Franse opera, zoals Tyter of Corydon. 

Vol tederheid en aanstekelijk enthousiasme zijn deze Cantiones Natalitiae een stukje van ons erfgoed dat niemand onbewogen laat!

Annelies Decock, barokviool / Dimos de Beun, klavecimbel, orgelpositief en blokfluit / Gesina Liedmeier, grootbasgamba / Thomas Baeté, viola da gamba en muzikale leiding

 

Klink hieronder op het filmpje en geniet van het concert!