Live-stream Kerstconcert

O Kerstnacht, Schoonder dan de dagen

Tickets

vr. 18/12/2020 | 20u30

Locatie


Heb je tickets over, of ben je nog op zoek naar tickets. Neem dan een kijkje in onze ruilbox.

Ruilbox

Heb je nog plaatsen vrij, of zoek je iemand om mee te rijden?

Carpool

Live-stream Kerstconcert – vrijdag 18 december 2020

Sit back and relax, zonder mondmasker, in uw comfortabele zetel, want het jaarlijkse kerstconcert wordt in live streaming aangeboden.

 

O Kerstnacht, Schoonder dan de dagen

Kerstmuziek uit de 17de-eeuwse Lage Landen

 

In het Christelijke westen is het gebeuren in en rond de kerststal altijd een ideale aanleiding geweest voor zingen en musiceren, en dat was in de Spaanse Nederlanden niet anders.

 

In de voorspoedige 17de eeuw hadden de muziekuitgevers alhier het druk met het in druk brengen van de populaire Cantiones Natalitiae: oude en nieuwe kerstliederen in eenvoudige, zangerige zettingen van de hand van enkele Antwerpse, Brusselse en Gentse kapelmeesters als Messaus, Borremans of Van der Wielen.

 

De teksten waren gedichten in het Nederlands of in Kerklatijn, met als thema meestal de grote tegenstelling tussen de armzalige koude kribbe, en haar pasgeboren maar glorieuze beslaper van goddelijke afkomst, met bijrollen voor Jozef, Maria, vele niet nader genoemde engelen, de os en de ezel en de driei koningen met hunnen ster. Maar het zijn vooral de herderkens die centraal staan in deze liederen, en in de latere Cantiones krijgen die ook namen mee uit de Franse opera, zoals Tyter of Corydon. 

Vol tederheid en aanstekelijk enthousiasme zijn deze Cantiones Natalitiae een stukje van ons erfgoed dat niemand onbewogen laat!

 

Bezetting: sopraan, barokviool, gamba, bas en klavecimbel