Portland

Portland is het creatieve geesteskind van muzikant en songwriter Jente Pironet. Ergens in de troebele herfst van 2015 verzamelt Jente een hoop songmateriaal zonder specifieke eindbestemming. De songs worden doorheen de jaren opgefrist, aangepast, herschreven en uiteindelijk opgeslagen in een nieuwe creatieve loods onder de naam Portland, een knipoog naar de thuishaven van de betreurde Elliot Smith.

Na een korte periode van experimenteren tekent Portland langzamerhand een bescheiden patent op dromerige en melancholische popnummers. De teksten zijn geladen met melancholie en nostalgie, en de songstructuren zijn uiterst herkenbaar en trefzeker.

Terwijl Jente zijn studies als zanger en songwriter afrondt in de Hasseltse hogeschool PXL Music, struint eerstejaars student Sarah Pepels op een blauwe maandag diezelfde wandelgangen binnen. De twee delen hetzelfde studentenhuis maar vooral ook dezelfde interesses en ideeën over muziek. De ‘muzikale soulmates’ vinden elkaar en Portland word al snel een duo. Het songmateriaal wordt herwerkt en al snel wordt duidelijk dat Jente’s en Sarah’s stemmen een wonderlijke match vormen. Versterkt met Gill Princen aan de electronica en Arno De Bock aan de drums gaat Portland verder op zoek naar een eigen sound.

De groep is meteen ambitieus en legt de lat hoog. Ze nemen deel aan Humo’s Rock Rally in 2016 en schrijven zich 2 jaar later in voor De Nieuwe Lichting. Via de wedstrijd van Studio Brussel zet de band een enorme stap voorwaarts. Ze schoppen het tot één van de 3 winnaars en de debuut single ‘Pouring Rain’ wordt een onverwacht succes op de streaming platformen. De opvolgers ‘Lucky Clover’ en ‘Expectations’ tonen dat het Portland menens is. De nummers zijn rijk aan dynamiek en melodie en Jente’s en Sarah’s harmonieuze stemmen weten te raken. Een clubtour verkoopt vlot uit en in de zomer van 2019 mag Portland zowel Rock Werchter als Pukkelpop van hun bucketlist schrappen.

De rest van de zomer werk de band samen met producer David Poltrock (MIA 2019 voor Beste Muzikant) aan hun debuut album.. Terwijl buiten de zoveelste hittegolf woedt, druipt ook in Poltrock Palladium (Poltrock’s eigen studio in Brussel) en in de DAFT Studio’s in Malmedy het zweet letterlijk van de muren. Meer dan 100 nummers en losse ideeën worden gewikt en gewogen. Er wordt gulzig geëxperimteerd met ritmes, klankleur en structuur en songs worden uit elkaar gehaald en terug in elkaar gezet.

‘Your Colours Will Stain’ verzamelt 11 nummers die perfect tonen wie Portland is. Van stijlvol gearrangeerde dromerige indierock (‘Lady Moon’, ‘Ally Ally’) via dansbare en funky electropop (‘You Misread Me’) tot uitgepuurde pianoballads (‘Pearls’). Van groots en episch (‘Expectations’) naar onbeschaamd poppy (de rotaanstekelijke nieuwste single ‘Killer’s Mind’) tot broos en intiem (‘Moonlit’). En soms alles tegelijk in 1 song (het overrompelende ‘Deadlines’). Maar telkens weer zijn er die stemmen, die 2 machtige, aan de hartspier klauwende stemmen die bij elk nummer dieper onder je huid kruipen. ‘Your Colours Will Stain’ toont een band met zelfvertrouwen en karakter, die durft buiten de lijntjes te kleuren en klaar is voor de grote podia, getuige ook daarvan 2 welverdiende MIA nominaties (Doorbraak en Alternative).

https://www.portlandofficial.com/